Rumænsk dødløft

Rumænsk dødløft er en variation af dødløft, som først og fremmest fungerer som en god supportøvelse til dødløft, men som også i sig selv er en god øvelse i forhold til at træne din ballemuskulatur, lænd og ikke mindste hasemuskulatur.

I modsætning til et almindeligt dødløft, samt de fleste variationer heraf, så starter et rumænsk dødløft med vægten i hoften og ikke fra gulvet. Herfra sænkes vægten ned langs benene indtil vægten er tæt på gulvet (eller til din mobilitet ikke tillader større range of motion), hvorefter den løftes op til hoften igen.

Rumænsk dødløft er foruden at være en god øvelse i sig selv, også en god øvelse i forhold til at lære at dødløfte korrekt. Rumænsk dødløft er nemlig en mere ”simpel” øvelse at gå til, da bevægeudslaget er mindre, og ligeledes er der færre ting at holde styr på. Herudover lærer rumænsk dødløft dig at bruge dine hofter korrekt og holde et spænd i dine haser – hvilket er to ting, som er vigtige for at opnå et godt og effektivt dødløft.

Øvelsen udføres typisk med en vægtstang men kan også fint udføres med håndvægte.

Rumænsk dødløft minder på mange måder om øvelsen goodmornings, da de to øvelser anvender nærmest identiske bevægemønstre. Den primære forskel er naturligvis, at du har vægtstangen i hænderne i et rumænsk dødløft, hvorimod vægten er placeret på nakken i et goodmornings.

Foruden at være en super god øvelse i forhold til at styrke din dødløft eller generelle styrke, så er det en øvelse som er særlig effektivt til at træne din bagdel, hvorfor rumænsk dødløft ikke bare er meget benyttet blandt mænd – men også en populær øvelse blandt kvinder.

Udførsel af rumænsk dødløft

  • Start stående med vægtstangen i begge hænder med samme grebsbredde og afstand mellem fødderne som i et dødløft. Løft eventuelt stangen op i udgangspositionen ved at udføre et traditionelt dødløft.
  • Herfra sænkes vægtstangen ved at lade din hofte ”falde bagud”, således at du får et stræk i dine haser.
  • Sænk stangen til punktet før den rammer gulvet, eller til din mobilitet ikke lader dig bevæge at stangen yderligere.

I modsætning til eksempelvis stivbenet dødløft, så kan du godt tillade dig at bøje dine ben mere i rumænsk dødløft.

Er du meget smidig, eller har du brug for en større udfordring, så kan du med fordel stille dig på en plade, så du får et større bevægeudslag som ved eksempelvis dødløft fra plade.

Fokus punkter:

  • Sørg for at holde din ryg ret under hele øvelsen.
  • Hav altid et spænd i dine haser under hele øvelsen.
  • Fokuser på at få stangen til at sænke sig som et resultat af, at dine hofter bevæger sig bagud. Lad være med aktivt at bøje dig fremover men lad i stedet dine hofter bestemme bevægelsen.