Overhead squat

Overhead squat er en øvelse som primært anvendes i vægtløftning men som ligeledes er populært grundet CrossFit, hvor øvelsen indgår i mange workouts.

Det er en squat øvelse, hvor du hverken har vægtstangen på skuldrene eller nakken, som det er tilfældet ved hhv. front squat og back squat, men derimod på strakte arme over hovedet. Således ligner overhead squat i høj grad den bevægelse, du laver, i et træk (snatch), hvorfor øvelsen typisk benyttes som en hjælpeøvelse til netop dette.

Overhead squat stiller store krav til dit core- samt skulderstabilitet, da stangen skal holdes på strakte arme under hele løftet. Af samme årsag er overhead squat et godt valg i forhold til at styrke din skulderstabilitet samt coremuskulatur.

Hvor back squat og front squat er oplagte øvelser at løfte tungt i, så vil det samme sjældent være tilfældet ved en squat øvelse som overhead squat. Til gengæld er overhead squat et godt valg i forhold til opvarmning, koordinations- og smidighedstræning – samt stabilitetstræning som beskrevet før.

Udførsel af overhead squat

  1. Stil dig med vægten på strakte arme direkte over dine skuldre. Hold om stangen med bredt greb.
  2. Sæt dig ned i en dyb squat position.
  3. Rejs dig op så du kommer tilbage til udgangspositionen.

Hvordan du får stangen op på strakte arme er op til dig selv. I praksis er det nemmeste at tage vægten ud på nakken, som hvis du skulle lave et back squat, hvorefter du pushpresser stangen op på strakte arme.

Når du udfører et overhead squat bør du som udgangspunkt stræbe efter at have en meget oprejst/lodret ryg, da det gør det nemmere for dig at holde vægten stabilt. Høj knævandring er derfor en fordel i overhead squat – hvorfor det kan være en god ide at anvende vægtløftningssko til øvelsen.

Fokus punkter:

  • Sørg altid for at have ret ryg under hele løftet.
  • Bevæg dine knæ i samme retning som dine fødder peger.
  • Undgå at dine knæ eller fødder falder ind, når du squatter ned.
  • Spænd op i din core og skuldre, når du squatter ned, så vægten holdes stabilt.
  • Set fra siden skal vægtstangen være lige over midten af dine fødder.