Opadstød (jerk)

Opadstød (kaldet jerk på engelsk) udgør sammen med stødvend øvelsen stød (clean and jerk), som der konkurreres i, i vægtløftning.

Opadstød er sidste del af et stød, hvor det handler om at få vægtstangen fra skuldrene og op på strakte arme. Det er et teknisk krævende løft, som kræver styrke, eksplosivitet og ikke mindst vilje.

I modsætning til et almindeligt skulderpres, hvor vægten presses op med armene, så er stem ikke tilladt i et opadstød. Det betyder altså, at vægten skal gå fra skuldre til strakte arme, uden at du presser vægten op. I så fald at du stemmer vægten op, vil den blive underkendt i vægtløftning regi.

Du kan få langt flere kg op på strakte arme i et opadstød i forhold til et almindeligt pres, da du i opadstød bruger benene til at skabe momentum i stangen. Ligeledes springer du ned i en splitposition og griber vægten, hvilket betyder, at stangen ikke skal bevæge sig i samme omfang.

Et opadstød kan også laves som et knickstød, hvor du griber vægten med dine fødder parallelt med hinanden i stedet for at lande i en splitposition.

På trods af at opadstød er en øvelse, som går ud på at få vægten fra skuldre til strakte arme, så er det ikke en skulderøvelse. I virkeligheden er det i højere grad dine ben, som løfter vægten. I praksis vil dine skuldre naturligvis blive aktiveret, men det er dine ben, som bør udføre det største arbejde.

I øvelser som opadstød er det altid fordelagtigt at anvende vægtløftningssko, da det er vigtigt, at dine fødder står sikkert og stabilt, når du springer ud for at gribe vægten.

Udførsel af opadstød

  1. Start med vægten hvilende på skuldrene og kravebenene. Hold om stangen med begge hænder.
  2. Bøj let i dine knæ og spring op, så der skabes momentum i stangen i opadgående retning.
  3. Pres aktivt med armene mod stangen, så du presser dig selv ned, mens du er i luften.
  4. Flyt fødderne ud i en splitposition og grib vægten på strakte arme.

Når du laver et opadstød, er det uhyre vigtigt, at stangen hviler stabilt på dine skuldre og kraveben. Hviler stangen i stedet i dine hænder, vil det udelukkende gå ud over din effektivitet og dermed antallet af kg, du kan løfte.

I din splitposition skal dit forreste ben som udgangspunkt bære størstedelen af vægten, omend fordelingen skal være nogenlunde ens. Land således at dit forreste underben er omkring lodret. Din bagerste ben skal være let bøjet og på tæer.

Fokus punkter:

  • Sørg for at stangen hviler stabilt på dine skuldre, og ikke i dine hænder.
  • Bevæg stangen lige ned og lige op. Undgå at kaste stangen frem eller tilbage.
  • Hold vægten på hele foden, når du bøjer i dine knæ for at skabe momentum i stangen.
  • Set fra siden skal vægtstangen slutte direkte over dine skuldre, og gerne lidt bag dit hoved.
  • Brug dine ben til at sætte fart på stangen og løfte vægten. Dine arme og skuldre presser dig under vægten – og ikke vægten over dig.