Bænkpres

Bænkpres er uden tvivl en af de mest kendte og benyttede øvelser i træningsverdenen, og det er bestemt ikke uden grund. Bænkpres er nemlig en effektiv overkropsøvelse som træner hele din pressemuskulatur herunder dit bryst, skuldre og triceps, og er du seriøst med din styrketræning – og ønsker du at nå langt med din træning – så er bænkpres (eller variationer heraf) en sikker øvelse at have med i dit træningsprogram.

Øvelsen er særligt populær blandt mænd, men det er i høj grad også en øvelse, som flere kvinder laver – og ikke mindst bør lave.

Oprindeligt er bænkpres en øvelse kendt fra styrkeløft, hvor det sammen med squat og dødløft udgør de tre løft, der konkurreres i. For de fleste er bænkpres dog en øvelse, som hjælper dem på vej mod deres mål om en stærk og muskuløs overkrop.

Bænkpres udføres typisk med et relativt bredt greb, hvilket medfører en stor aktivering af din brystmuskulatur. Bænkpres kan dog også udføres med smalt greb, hvilket vil flytte meget fokus over på dine triceps i stedet.

Udførsel af bænkpres

  1. Lig dig stabilt på en bænk med vægtstangen på strakte arme. Anvend et bænkpres stativ, så du nemt kan tage vægten ud til startpositionen.
  2. Sænk vægten til dit bryst.
  3. Løft vægten op på strakte arme igen.

Bænkpres er en øvelse, som på papiret kan virke simpel, men som i virkeligheden kan være svær at mestre. Vil du gøre dig forhåbninger om at kunne løfte meget i bænkpres, så gør du klogt i at fokusere på at få helt styr på din teknik. Her kan du med fordel få hjælp af en kompetent personlig træner.

God udførsel og korrekt teknik er ikke blot vigtigt i forhold til at få flere kg på stangen – men ligeledes vigtigt for at undgå irritationer i skulderleddet.

Fokus punkter:

  • Når du ligger på bænken, skal du altid forsøge at trække dine skulderblade tilbage og ned. På denne måde skaber du den mest gunstige position for dine skulder i forhold til at løfte vægten.
  • Fokuser på at ligge stabilt på bænken. I praksis gør du det ved at spænde mod gulvet med dine fødder, således at din krop presses ned i bænken.
  • Kig altid lige ud og ikke på vægtstangen.
  • Sigt efter at ramme midten af dit bryst med vægtstangen og sørg samtidig for, at dine albuer altid er direkte under stangen.