Kostplan til bodybuilding – Eksempel på en kostplan til store muskler

Her kan du finde et eksempel på en færdiglavet kostplan til bodybuildere som jagter større muskler. En kostplan er ikke nødvendig at følge, men den kan være rigtig effektiv i forhold til at sikre sig, at man får de makronutrienter, man har behov for. Man kan dog sagtens helt undlade at benytte en kostplan, hvis man ikke synes det passer til en.

Følgende kostplan tager udgangspunkt i en mand på 80kg med et ligevægtsindtag på 2.800 kalorier, som ønsker at opnå større muskler. Som det fremgår af kostplanen, så er det totale energiindtag 250-500 kalorier over dette ligevægtsindtag, hvilket er en passende øgning i forhold til at sikre maksimal muskelvækst og samtidig undgå at lagre for meget fedt.

Hvis du vil læse mere om hvordan du skal forholde dig til din kost, når du ønsker maksimal muskelvækst, så kan du læse vores artikel om bodybuilding og kostplaner her.

Kostplanen er bygget op omkring 6 måltider, men kunne sagtens fungere med flere eller færre måltider. Det vigtige er at en kostplan rummer de nutrienter og kalorier du har behov for, og som passer til din dagligdag samt dit budget. Brug gerne kostplanen som inspiration til når du skal lave din egen!

Måltid 1

Første måltid er morgenmaden. Hvad du gerne vil spise handler naturligvis i stor grad om hvad du kan lide, og hvad du har brug for. Nedenfor er et eksempel på en god morgenmad som indeholder fornuftig næring, og som ikke tager meget tid at lave.

Madvare (mængde) Protein Kulhydrat Fedt Kalorier
Havregryn (100 gram) 13,2 gram 68,6 gram 0,8 gram 379
Skummetmælk (0,5 L) 17,5 gram 23,5 gram 2,5 gram 190
Samlet 30,7 gram 92,1 gram 2,5 gram 569

Måltid 2

Dagens anden måltid vil typisk være frokost eller middagsmad. I mange tilfælde kan det være en madpakke, man kan havde med i skole eller på arbejde; og her er et fint eksempel på et sådan måltid.

Madvare (mængde) Protein Kulhydrat Fedt Kalorier
Rugbrød (100 gram) 5,5 gram 46,2 gram 1,2 gram 204
Kyllingbryst (200 gram) 40 gram 0 gram 11,4 gram 260
Samlet 45,5 gram 46,2 gram 12,6 gram 464

Måltid 3

Det tredje måltid kunne passende spises 1-2 timer inden træning. På dage hvor man ikke træner, kan man med fordel skære lidt ned på dette, eller et af de andre måltider, for at sikre minimal fedtlagring på dage med mindre fysisk aktivitet.

Madvare (mængde) Protein Kulhydrat Fedt Kalorier
Gulerod (100 gram) 0,8 gram 9 gram 0,4 gram 38
Brune ris (50 gram) 3,8 gram 39,4 gram 1,4 gram 185
Laks (150 gram) 35,6 gram 0 gram 20,1 gram 213
Olivenolie (20 gram) 0 gram 0 gram 20 gram 167,8
Samlet 40,2 38,4 gram 41,9 gram 612,8

Måltid 4

Det kan diskuteres om dette kan betegnes som et måltid, eller om man bare skulle kalde det en snack. Dette måltid skal indtages lige efter træning, hvor kroppen er mere modtagelig overfor næring herunder særlig protein. Herunder er et godt eksempel på en passende snack, som du med fordel kan spise lige efter din træning.

Madvare (mængde) Protein Kulhydrat Fedt Kalorier
1 banan (100 gram) 1,1 gram 20 gram 0,3 gram 89
Proteinpulver (50 gram) 41 gram 2 gram 3,75 gram 206
Samlet 42,1 gram 22 gram 4 gram 295

Måltid 5

Femte måltid er aftensmaden.

Madvare (mængde) Protein Kulhydrat Fedt Kalorier
Oksekød 5-10 % (250 gram) 50 gram 0 gram 20 gram 380
Gulerod (100 gram) 0,8 gram 9 gram 0,4 gram 38
Brune ris (100 gram) 7,5 gram 79 gram 2,8 gram 370
Samlet 58,3 gram 88 gram 22,2 gram 788

Måltid 6

Sidste måltid kan betegnes som en god ”natmad”. Primært består natmaden af mælkeprodukter, da protein fra mælkeprodukter optages langsommere end fra andre kilder, hvilket vil sige, at kroppen har protein i blodet det meste af natten.

Madvare (mængde) Protein Kulhydrat Fedt Kalorier
Skyr (200 gram) 20 gram 0,4 gram 5 gram 104
Skummeltmælk (0,5 L) 17,5 gram 23,5 gram 2,5 gram 190
Samlet 37,5 gram 23,9 gram 7,5 gram 294

Total daglig indtag

Det totale daglige indtag bliver hermed:

Protein: 254,3 gram

Kulhydrater: 310,6 gram

Fedt: 90,7 gram

Kcal: 3.022,8

I dette tilfælde er personens daglige energiindtag altså ca. 250 kalorier over hans ligevægtsindtag, hvilket er helt passende i forhold til at udvikle muskelmasse. Vær opmærksom på at der ikke er skrevet væskeindtag på i kostplanen, men det er naturligvis vigtigt at sørge for tilstrækkelig med vand i løbet af dagen, og meget gerne til hvert måltid. En god ide er altid at have en halv liter vand på sig, så man ikke glemmer at drikke.

Kostplanen her er et godt eksempel på en kostplan med gode fedtsyrer fra eksempelvis olivenolie og laks, og samtidig gode proteinkilder fra kylling, laks og oksekød. Herudover indeholder kostplanen hovedsageligt langsomme kulhydrater, og en fornuftigt mængde af grønt. Kort sagt; alt hvad kroppen skal bruge for at bygge større muskler.

Det er en god ide at lave flere forskellige dage, så ens kostplan ikke bliver kedelig at følge. Måltiderne i denne kostplan er samtidig relativt simple, og her kan du sagtens lave nogle mere avancerede retter, hvis du har tiden til det, og er en haj i et køkken!

Skal du have ekstra (sunde) kalorier ind i din kostplan, så er det nemt at supplere op eksempelvis nødder, som du let kan spise på farten.

Afrunding

Nu har du et godt eksempel på en fornuftig kostplan, som indeholder alle de elementer som er nødvendige, for at dine muskler kan vokse. Hertil er det vigtigt at pointere, at kosten kun vil hjælpe, hvis din træning ligeledes er struktureret korrekt.

Hvis du vil vide hvordan din træning skal planlægges i forhold til at opnå større muskler, så kan du lære om dette i denne artikel omkring bodybuilding og større muskler.

Brug kostplanen her som hjælp til at lave din egen kostplan, eller som inspiration til hvordan du kan spise i løbet af en dag. Husk at kostplanen skal tilpasses dit ligevægtsindtag og behov, hvilket du kan læse mere om her.

God appetit!

17 kommentarer

Frederik

Hej Tobias.

Jeg er en ung gut på 19 år. Jeg vejer ca. 81-82 kilo, og er almen bygget, Jeg har læst det hele og synes det ser rigtigt godt ud! og jeg ville høre om jeg kan bruge den kostplan? Jeg vil meget gerne have en flot muskelløs krop og hvor lang tid skal jeg kører den kostplan? jeg er en nybygger og vil gøre alt for at holde det kørene.

Hilsen Frederik.

Svar
Tobias Byrresen

Hej Frederik

Tak for dit spørgsmål. Du kan som udgangspunkt sagtens brugt kostplanen, men du bør altid tilpasse den til din ligevægtsindtag, så du får de resultater, du ønsker. Prøv eventuelt at tage et kig her: http://fitproject.dk/kalorieberegner/

Hilsen Tobias

Svar
Jonas Mørup

Hej Tobias

Syntes det ser mega interessent ud den kost der:) men har et spørgsmål alle de mælke produkter man skal spise hver dag vil det ikke sætte sig på maven istedetfor og lave muskler?

Hilsen Jonas

Svar
Jacob Becker

Hej Jonas 🙂

Det er ikke mælkeprodukterne, som sætter sig på maven, men derimod når du indtager flere kalorier end du forbruger.

Som Tobias skriver, så tager han udgangspunkt i en kostplan til en mand på 80kg med et ligevægtsindtag på 2.800 kalorier, som ønsker at opnå større muskler. Ligevægtsindtaget er den mængde energi (brændstof om du vil), som han skal indtage for at beholde sin vægt. For at musklerne kan vokse, så skal han indtage flere kalorier end de 2.800. Hvis du indtager 500 kalorier mere (altså 3.300 kalorier) om dagen, så svarer det til, at du kan tage 0,5 kilo på om ugen. Men stigningen er meget lille, og derfor kan kroppen udnytte mest mulig energi og samtidig undgå at lagre for meget fedt.

Svar
Oliver Jensen

Hej jeg har et spørgsmål, når jeg laver sådan en kostplan, og vejer 68kg skal jeg kun have omkring de 120-130 g protein når jeg styrketræner. Den kostplan jeg prøver at lave indeholder så over 200g protein fordi jeg skal nå og have mine kcal. Er det skidt at jeg har så mange g protein i overskud?

vh. Oliver

Svar
Jacob Becker

Hej Oliver,

Som udgangspunkt er det ikke direkte skidt, men det er måske lidt unødvendigt og sætter dine nyrer på arbejde. Altså, du får ikke den store gevinst ud af, at spise unødvendig meget protein, da det omsættes til energi (glukoneogenese)

Den tekniske forklaring:
“Kulhydrat og fedt består af grundstofferne C, H og O og bliver derfor, når de forbrændes omdannet til kuldioxid (CO2) og vand (H2O). Da aminosyrer indeholder nitrogen (N) er det nødvendigt at fjerne nitrogenet, før aminosyrerne kan blive forbrændt. De to aminosyrer cystein og methionin indeholder desuden svovl (S), der også fraspaltes inden forbrænding.

Man ser ofte at personer, som i forvejen har et højt indtag af protein, vælger at supplere kosten med proteinpulver eller andre proteintilskud. Groft sagt kan dette sammenlignes med at smide penge på et bål, for det er præcis, hvad der sker med de overskydende aminosyrer – de forbrændes!

For at kroppen kan omdanne de overskydende aminosyrer til energi eller til fedt skal aminogruppen (NH2) fjernes. Dette sker ved en proces kaldet deaminering. Ved denne proces dannes ammoniak samt en nitrogenfri-rest som derefter kan blive forbrændt, omdannet til glukose eller omdannet til fedt. Det dannede ammoniak er giftigt og omdannes til urinstof, som derefter udskilles via nyrerne.

Den nitrogenfri-rest kan træde ind i glykolysen og citronsyrecyklus, og således blive omdannet til ATP, som er den energiform, kroppen kan udnytte. På denne måde kan der udvindes 17 kJ (4 kcal) for hvert gram protein der indtages”.

Kilder: https://www.bodylab.dk/shop/kostens-protein-fra-703c1.html

Svar
Oskar

Hej,
Er en dreng på 16, er 165 og vejer de 45 kg.
Vil den passe til mig er tynd bygget men vil gerne have noget fedt og muskelmasse på kroppen.

Hilsen Oskar

Svar
Oskar

Hej,
Er en dreng på 16, er 165 og vejer de 45 kg.
Vil den passe til mig er tynd bygget men vil gerne have noget fedt og muskelmasse på kroppen.

Hilsen Oskar

Svar
Jacob Becker

Hej Oskar,

Tak for din besked! 🙂

Hvis vi beregner dit ligevægtsindtag, så har du brug for cirka 1500 kalorier for at fastholde din vægt. Oveni i det kommer der noget, når du træner – så lad os i runde tal sige, at du har brug for 2000 kalorier per dag.

Hvis du følger denne kostplan, så får du 2800 kalorier indenbors, som egentlig er et fornuftigt overskud, når du gerne vil tage på som 16årig. Du kan sagtens skære lidt ned på maden, hvis du ikke helt kan spise op, og stadigvæk vokse.

Svar
Helle Winther

Heysan. Jeg er en kvinde på 44 år, har været gennem et 8 ugers kost og trænings forløb med henbli på at at tabe mig en smule, fjerne affaldsstoffer og bygge muskelmasse op/på. jeg havde i forløbet 4 træningspas om ugen med fokus på ben og balle to gange om ugen. Fedt forløb og jeg er i mål og vejer idag ca. 51 kg og er 168 høj. Jeg er i et godt flow med kost og træning fortsat, men jeg vil nu gerne have mere muskelmasse på. Jeg drikker bcaa inden og nogen gange under træningen og, får proteinpulver i min morgen mad og altid som shakes efter træning. Jeg vil ikke tabe mig yderligere men gerne opbygge meget mere muskelmassen – så det store spørgsmål er hvad jeg skal spise og hvornår uden at tabe mig men opbygge muskler?

Svar
Jacob Becker

Hej Helle,

Som udgangspunkt er BCAA og Proteinpulver blot kosttilskud, og derfor ikke absolut nødvendige at indtage for de fleste mennesker. Det er dog en nem måde, at få tilstrækkeligt med protein indenbors i en travl hverdag.

Udfra din skrivelse, så ville vi sigte efter et ligevægtsindtag på 1800 kalorier (stillesiddende arbejde og 1-3 gange træningspas om ugen).

Det er overvurderet, at time sine måltider, medmindre du er en professionel sportsudøver. Sørg for at få dine kulhydrater inden træning, så du har energi – men der er ikke særlige tidspunkter, som er fordelagtige at spise på 🙂

Ellers sørg for at få løftet nogle tunge vægte, så du kan opbygge muskelmasse – Vi har skrevet lidt om styrketræning for kvinder her:
https://fitproject.dk/artikler/styrketraening-for-kvinder/

Svar
Karoline

Hej,
jeg er en pige på 22 år, er 161 cm høj og vejer 52 kg.
Jeg går til fodbold 2 gange om ugen + kamp i weekenden. Men vil gerne opbygge muskler også for at undgå skader og det.

Hvor mange kalorier burde jeg indtage?
Jeg ikke lige helt finde ud af hvordan det skal beregnes og hvordan man finder af hvor mange kulhydrat, fedt og protein man burde indtage.

Hilsen
Karoline

Svar
Jacob Becker

Hej Karoline,

Det lyder som en fornuftig tilgang – Du bør udfra dine data have et ligevægtsindtag på 1800 kalorier. Du kan med fordel ligge omkring 500 kalorier over dette, således at du lander på 2300 kalorier om dagen.

Ift. beregning, så findes der flere metoder. Ovenstående er beregnet udfra:
655 + ( 9.6 * Vægt ) + ( 1.8 * Højde ) – ( 4.7 x Alder )

Det anbefales, at man fordeler med 55-60 pct. kulhydrat, 10-15 pct. protein og max 30 pct. fedt.

Der findes dog flere metoder at regne på, hvor resultat kan svinge +/- 200 kalorier. Uanset hvilken metode man benytter, så bliver det aldrig helt præcis. Hvad der ligger bag beregningerne bliver lidt teknisk, og tænker det ikke interessant (ellers skriv igen :-)).

Svar
Kasper

Har du nogle forslag til hvordan man kan undgå at maden bliver så tør (f.eks. med noget smørelse eller dressing af en slags), tænker nemlig at kylling og rugbrød godt kan blive en tør kombi?

Svar
Jacob Becker

Hej Kasper,

Tak for dit spørgsmål! 🙂 Hvis du steger din kylling selv, så bør den ikke være tør. Du kan man fordel skære kyllingen ud i mine stykker, så er det lettere at styre på landen – men den skal helst være saftig og lækker.

Når du vælger rugbrød, så vælg noget som indeholder enten solsikkekerner eller chiafrø. De varianter vil somregel være mere fugtige, og ikke føles så tørt.

Ift. planen i artiklen kan du eventuelt reducere olivenolie i måltid tre, og benytte få sundt fedt fra f.eks. avocado. Ellers er ketchup og sennep (sød/stærk) en mulighed.

Der findes også rigtig mange dressinger uden kalorier. Personligt har jeg dog ikke fundet et rigtig godt produkt, men det bedste har været fra Walden’s farm (https://www.waldenfarms.com/products/dressings.html).

Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.